Carthamus tinctorius seed oil

Olej krokosza barwierskiego (Carthamus tinctorius seed oil) - jest wartościowym i łagodnym olejkiem, wykorzystywanym do wielu celów w przemyśle i kosmetyce.  Zalecany jest w przypadku rozmaitych problemów powiązanych z pielęgnacją skóry, do których zalicza się m.in. zmarszczki, zmęczona, zwiotczała skóra, trądzik. Dla osób młodych i tych, których skóra nie może sobie poradzić z regulacją produkcji sebum, na pewno znaczenie ma fakt, że olejek z krokosza barwierskiego nie zatyka porów.  Do innych znanych właściwości tego olejku należą:

  • olej z krokosza ma zbawienny wpływ na wzrost włosa oraz zdrową skórę, gdyż zawiera witaminę E. Osoby o słabych, zmęczonych i łamliwych włosach powinny regularnie zażywać masażu głowy z wykorzystaniem oleju z krokosza barwierskiego. Olej jest delikatny i łatwo wchłania się przez skórę.
  • olej z krokosza pomaga także na włosy wypadające
  • olej z krokosza barwierskiego doskonale nadaje się do pielęgnacji skóry, nawilżając ją, dlatego jest szczególnie polecany osobom o suchej cerze.

Krokosz barwierski (Carthamus tinctorius) jest jedną z najstarszych roślin uprawnych w historii ludzkości.  Analizy oraz badania chemiczne wyrobów tekstylnych starożytnego Egiptu wykazały obecność farb pozyskiwanych z tej rośliny. Dzisiaj jest to roślina uprawna o mniejszym znaczeniu, występuje jako taka m.in. w Stanach Zjednoczonych, Indiach i Meksyku. Jest to roślina jednoroczna, uprawiana w różnych strefach klimatycznych, jednak bardzo wrażliwa na mróz. Pierwotnie była uprawiana dla nasion i stosowana do farbowania i doprawiania potraw, stosowana w medykamentach. Od kilkudziesięciu lat roślina jest uprawiana dla olejku pozyskiwanego z jej nasion. Olej z krokosza jest bezzapachowy i bezbarwny, o walorach odżywczych,  zbliżonych do oleju słonecznikowego. Olej ten wykorzystywany jest w przemyśle kosmetycznym, a także do smażenia i do sałatek, stanowi również składnik wielu produktów produkowanych komercyjnie. Możemy wyróżnić dwa typy olejów z krokosza barwierskiego

  • jednonienasycony olej z krokosza barwierskiego, bogaty w kwas oleinowy, stosowany jest on do celów kulinarnych. Ma dłuższy okres przydatności, powinien być przechowywany w chłodnym i suchym miejscu, żeby nie zjełczał. Jest pozbawiony koloru i zapachu.
  •  wielonienasycony olej z krokosza barwierskiego, bogaty w kwas linolowy, jest najbogatszym źródłem tłuszczów wielonienasyconych ( PUFA ) spośród wszystkich innych znanych oejów roślinnych. Charakteryzuje się dużą ilością dobroczynnych składników odżywczych, m.in. wspomniany kwas linolowy, kwasy omega-6, witamina A i witamina-K, jest bezwonny i bezbarwny, jednak szybciej jełczeje, dlatego niektórzy zalecają trzymanie go w lodówce.

Korzystne działanie oleju z krokosza barwierskiego :

  • działa wzmacniająco na membrany komórek i pomaga w prawidłowym jego funkcjonowaniu ciała
  • skutecznie eliminuje nadmiar tłuszczu zgromadzonego w ciele i pomaga w odchudzaniu. Kwas cis – linolowy w oleju z krokosza jest przetwarzany na kwas gamma linolowy, który wzbudza brązowy tłuszcz zgromadzony w ciele i powoduje spalanie kalorii.
  • wspomaga redukcję poziomu cholesterolu we krwi, co obniża ryzyko zachorowania na choroby serca, wzmacnia system odpornościowy
  • olej z krokosza jest często zalecany osobom cierpiącym na cukrzycę. Przeprowadzone testy wykazały, że olej stosowany przez określony czas nie tylko pozwala na spalanie tłuszczu, ale obniża poziom cukru we krwi.
  • regularne spożywanie oleju z krokosza pozawala na regulowanie cyklu menstruacyjnego

 

Olej z krokosza barwierskiego jest składnikiem wielu organicznych kosmetyków do pielęgnacji ciała i twarzy; znajduje się m.in. ekologicznych olejach do masażu WISE, a także ekologicznych serum do twarzy i naturalnych maseczkach do skóry trądzikowej, tłustej oraz maskach do skóry suchej, odwodnionej.

 

 

carthamus tinctorius krokosz barwierski
carthamus tinctorius krokosz barwierski

naturalny ekologiczny olejek dla niemowląt

 

naturalna maseczka z glinki zielonej do cery tłustej i trądzikowej

 

 

Sprawdź inne składniki