INCI: International Nomenclature of Cosmetic Ingredients – Międzynarodowe nazewnictwo składników kosmetycznych.

Nazwa

Pochodzenie

Działanie

Zastosowanie

Aniba Rosaeodora olejek drzewa różanego właściwości uspakajające, tonujące substancja zapachowa o kojących właściwościach.
Aquapurificate woda oczyszczona
Benzyl Salicylate składnik pochodzenia naturalnego – olejek eteryczny z goździka ochronne dla skóry substancja zapachowa, substancja pochłaniająca promienie UV, filtr przeciwsłoneczny.
Bisabolol składnik różnego pochodzenia działa uspokajająco na skórę, hamuje podrażnienia skórne substancja uzupełniająca.
Boswellia wyciąg z żywicy boswellii działanie przeciwzapalne substancja uzupełniająca.
Brassica Napus wyciąg z rzepaku
Byrospermum Parkii Fruit, Shea oil
tłuszcz otrzymywany z nasion drzewa masłowego Shea ochronne dla skóry, przy wszelkiego rodzaju podrażnieniach witaminy E, F oraz składniki, które chronią skórę przed promieniami UVB. Naturalny filtr słoneczny.
Cananga Odorata wyciąg z roślin flaszowcowatych, olejek ilangowy substancja zapachowa.
Caprylic/Capric Triglyceride mieszanina roślinnych kwasów tłuszczowych, zawierająca w sobie najlepsze własności oleju kokosowego i palmowego wygładza, zapewnia prawidłową ochronę. Lipid ten posiada właściwości konserwujące substancja natłuszczająca.
Caprylyl Glycol kwas tłuszczowy wykazuje działanie bakteriostatyczne i bakteriobójcze substancja nawilżająca, zmiękczająca.
Carthamus tinctorius wyciąg z roślin, z rodziny astrowatych. Olejek kartamusowy tłusta substancja barwiąca.
Carrageenan wyciąg z krasnorostów, karagenina – karagen zawiera polisacharydy śluzowe substancja żelująca
Cera alba biały wosk pszczeli działa wygładzająco i natłuszczająco substancja emulgująca
Cera flava żółty wosk pszczeli działanie ochronne substancja zagęszczająca
Cetearyl alcohol
Biologiczny surowiec będący pochodną alkoholu cetearylowego działanie wygładzające i nawilżające substancja emulgująca
Cinnamomum camphora wyciąg z drzewa kamforowego działanie rozgrzewające
Citral pozyskiwany z olejków pochodzeniu roślinnego substancja zapachowa – olejek eteryczny
Citronellol
pozyskiwany z olejku różanego substancja zapachowa – olejek eteryczny
Citrus bergamia wyciąg z pomarańczy bergamoty substancja zapachowa – olejek eteryczny
Citrus Dulcis wyciąg z pomarańczy słodkiej substancja zapachowa – olejek eteryczny
Citrus sinesis wyciąg z pomarańczy chińskiej substancja zapachowa – olejek eteryczny
Cocamidopropyl Betaine wyciągi roślinne, pochodne olejku kokosowego substancja aktywnie myjąca powierzchniowo czynna
Cymbopogon martini wyciąg z trawy cytrynowej substancja zapachowa
Eucalyptus globulus wyciąg z eukaliptusa
Ethylhexylglycerin pochodna gliceryny naturalny konserwant, alternatywa dla parabenów
Farnesol występuje w olejku eterycznym kwiatostanu lipy substancja bakteriostatyczna
Geraniol występuje w olejkach eterycznych substancja zapachowa
Glyceryl Stearate z tłoczenia oleju kokosowego, słonecznikowego nawilżające, utrzymujące wilgoć, wygładzające substancja emulgująca
Green Clay glinka zielona
Helianthus Annuus oil wyciąg z oleju słonecznikowego
Hydrogenated Persea Grattissima Oil wyciąg z oleju avokado
Jasminum officinale wyciąg z jaśminu lekarskiego
Juniperus Communis wyciąg z jałowca pospolitego
Lactic acid kwas mlekowy, występuje w kwaśnym mleku, jogurtach, żurach i kiszonkach działanie złuszczające, nawilżające i przeciwstarzeniowe
Lavadula angustifolia wyciąg z lawendy wąskolistnej właściwości relaksujące substancja zapachowa, aromatyczna
Lavendula officinalis wyciąg z lawendy lekarskiej właściwości relaksujące, uspakajające substancja zapachowa, aromatyczna
Linalol Otrzymuje się go z olejków eterycznych: linalowego, kolendrowego, pomarańczowego i innych substancja zapachowa – konwalia
Mentha piperita wyciąg z mięty pieprzowej substancja zapachowa
Olea Europea wyciąg z drzewa oliwnego – olejki z oliwek pielęgnacyjne, pokrywa skórę ochronnym płaszczykiem
Pelargonium Graviolens wyciąg z pelargonii, olejek geraniowy substancja zapachowa, aromatyczna
Persea Grattissima oil nienasycone kwasy tłuszczowe, olejek z avokado wit A, E, K i PP, naturalny filtr słoneczny substancja natłuszczająca i regenerująca
Phenethyl Alcohol związek aromatyczny, zawarty m.in. w olejkach eterycznych substancja naturalnie konserwująca i nawilżająca
Phenoxyethanol organiczny związek chemiczny, oleisty działanie bakteriobójcze substancja konserwująca
Pogostemon Cablin wyciąg z roślin jasnotowatych, paczulki wonnej substancja utrwalająca zapach
Prunus Dulcis wyciąg z migdałowca pospolitego, olejek migdałowy
Ricinus Communis wyciąg z rącznika pospolitego, olejek rycynowy
Rosa Damascena olejek różany z róży damasceńskiej działa antydepresyjnie, łagodząco i bakteriobójczo substancja zapachowa, aromatyczna, właściwości aromaterapeutyczne
Rosmarinus Officinalis wyciąg z rozmarynu lekarskiego, olejek działanie odkażające
Sesamum Indicum oil olejek sezamowy działanie wygładzające skórę i włosy
Simmondsia chinensis
wyciąg z nasion jojoby elastyczność i sprężystość skóry substancja natłuszczająca
Sodium Phytate naturalny środek ochronny
Stearic Acid kwas tłuszczowy pochodzenia roślinnego substancja emulgująca
Theobroma cacao
wyciąg z kakaowca właściwego – masło kakaowe
Tocopheryl Acetate ustabilizowana witamina E działa nawilżająco, odżywczo i przeciwzapalne
Urtica dioica wyciąg z pokrzywy zwyczajnej
Xanthan Gum Naturalny cukier, polisacharyd wytwarzany z glukozy substancja zagęszczająca