Konserwanty w kosmetykach naturalnych

Konserwanty w kosmetykach naturalnych

Każdy kosmetyk w postaci płynnej zawiera substancje konserwujące, aby konsystencja, trwałość i właściwości produktu były zachowane. Konserwanty chronią kosmetyk przed rozkładem, rozwojem bakterii i pleśni. Kosmetyki naturalne WISE  zawierają konserwanty naturalne, dopuszczone powszechnie do stosowania w kosmetykach naturalnych i bezpieczne dla skóry. Niektóre z nich są stosowane powszechnie w produktach żywnościowych.

  • Sodium dehydroacetate – konserwant kosmetyczny o działaniu przeciwbakteryjnym; charakteryzuje się zdolnością do zabijania mikroorganizmów oraz zapobiegania ich wzrostowi i rozmnażaniu. Nie działa podrażniająco na skórę.
  • Potassium sorbate – (sól potasowa kwasu sorbowego, sorbinian potasu) – Składnik konserwujący stosowany tak w produktach spożywczych, jak i kosmetykach. Zapobiega procesom rozwoju grzybów i pleśni. Uniemożliwia przetrwanie mikroorganizmów i zabezpiecza produkt przed zakażeniem mikroorganizmami w trakcie eksploatacji produktu. Potassium Sorbate jest uważany jako bezpieczny do spożycia i w przypadku kontaktu ze skórą, jednak w ograniczonej ilości.
  • Citric acid (kwas cytrynowy) – jest użytecznym i efektywnym konserwantem występującym naturalnie w przyrodzie. Pozyskiwany jest z naturalnie występujących kwasów organicznych. Występuje w wielu owocach i warzywach, szczególnie w cytrynach i limetkach. Citric acid jako konserwant stosowany jest w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym. Jest ważnym składnikiem naturalnych kosmetyków pielęgnacyjnych, ulega łatwemu metabolizmowi i jest równie łatwo wydalany z organizmu. Zwiększa trwałość kosmetyków oraz jego stabilność.
  • Benzyl alcohol – fenylometanol, alkohol benzylowy występujący naturalnie w roślinach, owocach, a także olejkach eterycznych. Jest aprobowany przez Ecocert jako składnik kosmetyków naturalnych i ekologicznych. Pełni funkcję konserwantu, ma działanie bakteriostatyczne, hamuje rozwój i działanie mikroorganizmów, a także pozwala na ochronę produktów przed zakażeniem bakteriami, jakie mogą być wprowadzone do produktu podczas codziennego stosowania.
  • Sorbic acid – kwas sorbowy to naturany, organiczny składnik stosowany jako konserwant w produktach żywnościowych oraz kosmetykach. Kwas sorbowy oraz jego sole (sodium sorbate, potassium sorbate, calcium sorbate) są składnikami zwalczającymi dorbnoustroje i są stosowane jako konserwanty zapobiegające wzrostowi pleśni i grzybów. Kwas sorbowy jest akceptowany w kosmetykach naturalnych.
  • Sodium benzoate – sól kwasu benzoesowego – konserwant stosowany w produktach spożywczych oraz kosmetykach naturalnych, substancja aprobowana przez Ecocert do stosowania w kosmetykach certyfikowanych. Charakteryzuje się działaniem fungistatycznym i bakteriostatycznym; hamuje rozwój oraz przetrwanie mikroorganizmów, bakerii, pleśni, a także zabezpiecza produkt przed zakażeniem bakteriami mogącym powstać w trakcie użytkowania.

Sprawdź inne tematy na blogu

Zobacz naturalne kosmetyki WISE

Sprawdź inne składniki