Rosa damascena flower oil

Róża damasceńska (Rosa Damascena , róża bułgarska ) to krzaczasty krzew, którego wysokość może sięgać 2 metrów. Posiada liczne pędy pokryte ostrymi kolcami. W okresie kwitnienia gałęzie porastają pięknymi kwiatami. Z jednej gałązki można zebrać od 30 do 40 płatków.

To właśnie z płatków róży  pozyskiwany jest bardzo cenny składnik (uważany za droższy od złota!) –  olejek z kwiatu róży damasceńskiej (Rosa damascena flower oil). Olejek pozyskiwany jest metodą destylacji świeżych kwiatów. Z uwagi na niską zawartość olejku w płatkach i brak syntetycznych oraz naturalnych substytutów, jest olej z róży damasceńskiej jednym z najdroższych olejków na rynku.

Zawarte w olejkach substancje mają bardzo dobroczynny i zróżnicowany wpływ na organizm. Są przeciwutleniaczami, zwalczają wolne rodniki, mają działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Olejek może być również wykorzystywany jako lek przeciwdepresyjny. Badania pokazują, że obecne w nim fenolowe składniki mają także działanie przeciwpadaczkowe. Olejek z kwiatów róży damasceńskiej wykorzystywany jest w  aromaterapii, oraz ma bardzo szerokie właściwości kosmetyczne, stając się uniwersalnym składnikiem kosmetyków do pielęgnacji skóry.

Olejek różany złożony jest z ponad 400 cząsteczek olejków eterycznych, z których niektóre nie zostały zidentyfikowane po dzień dzisiejszy. W mitologii greckiej, róże były kojarzone z boginią miłości – Wenus, natomiast w starożytnym Rzymie, róże oznaczały romans, radość.

Olejek charakteryzuje się równoważącymi właściwościami terapeutycznymi, wspierając wewnętrzne rozluźnienie, harmonię i sen. Jest on niezwykle korzystny dla skóry, ma działanie lecznicze i antyseptyczne.

Olejek z kwiatów róży damasceńskiej działa jak wyborny kosmetyk nawilżający, dodając i zatrzymując wilgoć w skórze. Szczególnie polecany jest dla skóry suchej, dojrzałej i zniszczonej. Inne terapeutyczne właściwości olejku to zmniejszanie napięcia przedmiesiączkowego oraz osłabianie nadwrażliwości i tkliwości piersi. Olej wykorzystywany jest również do produkcji wód toaletowych, olejków do kąpieli, a także do przygotowywania afrodyzjaków, czyli ujmując inaczej – tzw. eliksirów miłości.

Olejek z róży damasceńskiej jest składnikiem kosmetyków naturalnych WISE – ekologicznego serum do skóry suchej, wrażliwej  i normalnej  - Wise Aroma Serum Rose, a takżezbiorysuchej-i-normalnej/”> kremu do skóry suchej WISE Vital

Zobacz, jak wyglądają zbiory róży bułgarskiej:

(Rosa Damascena, fot. commons.wikimedia.org, Liez)
(Rosa Damascena, fot. commons.wikimedia.org, Liez)

 

różane naturalne serum do cery naczynkowej

 

naturalny krem do cery suchej vital wise

 

 

Sprawdź inne składniki